Bankietówki

Bankietówki

Przekąski, które można podać na każdą okazję.Łatwe i szybkie w przygotowaniu, gdy zadbamy o regularny zapas tościków w swojej kuchni.W moim słoju nie może ich zabraknąć, są alternatywą na różne okazje, a głownie na niespodziewanych gości.Do nich potrzebujemy jedynie:*Chleb (ja używam tostowego o prostokątnej formie)*Piekarnik*Słój do przechowywania*Foremki do ciastek (jeśli chcemy mieć fikuśne wzory)lub zwykły kieliszek, czy też mała okrągła foremka.Ja dobieram do okrągłych tościków kieliszek takiej wielkości by z jednej kromki chleba wyszły mi cztery kółka.Wykrawamy z każdej kromki odpowiedni kształt tościków i rozkładamy je na blaszce piekarnikowej (na pergaminie). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) z termoobiegiem.Pieczemy do zrumienienia się obu stron, obracając w połowie czasu grzanki na druga stronę.Gotowe i ostudzone przekładamy do słoja. Można je trzymać naprawdę bardzo długo, tak więc spokojnie możemy zrobić sobie od razu większy zapas.To, z czym podamy nasze tościki oczywiście zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań, a przede wszystkim - naszych gości :o) - może to być łosoś, kawior, pasta z awokado, na zwykłych konfiturach kończąc.Ja podam przepisy na trzy pasty, które widoczne są na tościkach ze zdjęcia.Pasta jajeczna:*jajka ugotowane na twardo*szczypiorek drobny (odłożyć kilka do przybrania)*sól, kurkuma-lub pieprz ziołowy*majonezJajka traktujemy tłuczkiem do ziemniaków, tak by rozdrobnić je jak najsolidniej.Szczypiorek drobniuteńko siekamy.Teraz łączymy jajka z majonezem, przyprawiamy i dosypujemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.Pasta orzechowa:*orzechy włoskie (odłożyć kilka do przybrania)*pół na pół twarogu i parmezanu*sól, pieprz*majonez lub śmietana gęstaOrzechy wcześniej parzymy w mleku i przecieramy suchą ściereczką, by pozbyć się błonek.Siekamy orzechy drobno i łączymy z serem i twarogiem. Dodajemy tyle majonezu, bądź śmietany, by wyszła nam pasta-nie za rzadka!Przyprawiamy, mieszamy i do lodówki.Pasta łososiowa:*łosoś wędzony*rzodkiewki (odłożyć kilka do przybrania)*przyprawy do smaku-łosoś zazwyczaj jest dość słony, więc powinien wystarczyć jedynie pieprz.*kilka kropel soku z cytrynyŁososia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Rzodkiewkę umyta i osuszoną również mielimy i odciskamy z niej sok.Łączymy oba składniki ze sobą, doprawiamy cytryną i pieprzem.A żeby smak pasty był delikatniejszy możemy dodać odrobinę majonezu sałatkowego.Wstawiamy do lodówki.Pasty muszą w lodówce troszkę postać (oczywiście szczelnie przykryte), by się "przegryzły" i usztywniły.Gotowymi pastami dekorujemy nasze tościki. Ja do tego używam zwykłej cukierniczej szprycy z gwiazdkową końcówką.Osobista uwaga:tościki mogą od niektórych (tych bardziej wilgotnych) past, nabierać zbyt szybko wilgoci.Wystarczy wtedy najpierw na nie położyć strzępek sałaty, a dopiero potem pastę.

reklama

Jak schudnąć?

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl