Przyczyny krótkowzroczności

Przyczyny krótkowzroczności

Gorące spory wywołały wyniki ogłoszone przez biologa prof. Lorena Cordaina, który w 2002 roku dowodził, iż krótkowzroczność spowodowana jest nadmiarem ilości węglowodanów w naszej diecie. Porównywał on sposób odżywiania się oraz częstotliwość występowania tejże krótkowzroczności wśród różnych nacji.

Zauważył, iż wzrost stężenia insuliny, który jest…

Zauważył, iż wzrost stężenia insuliny, który jest odpowiedzią na wysoko węglowodanową dietę znacznie stymuluje gałkę oczną do nadmiernego jej wydłużania się. Większość okulistów w ogóle nie zgadza się z profesorem Cordainem, gdyż nie ma na to dowodów, że w oku ów poziom insuliny jest taki jak w całym organizmie. Cordain jednak zyskał kolejny argument. Mianowicie dwaj badacze przeprowadzili pewne doświadczenia na kurczakach.

Wstrzykiwano im insulinę w okolicy oczu. Widzenie tych ptaków wtedy gwałtownie się pogorszyło. Zatem dieta ma ogromne znaczenie w okresie, gdy oko rośnie, zatem do 15. -16. roku życia. Wtedy oddziaływanie takiej diety zmienia się też w zależności od osobniczych skłonności danej osoby i płci. Krótkowzroczne dzieci jednak powinny jeść pokarmy, które są uzupełnione też o witaminę A oraz D, a także dużo świeżych jarzyn czy owoców.

Krótkowzroczność częściej spotykana jest u dziewczynek. Pojawia się pomiędzy 7. i 11. rokiem życia oraz zwiększa też w okresie intensywnego wzrostu. Później stabilizuje się mniej więcej około dwudziestego roku życia. Natomiast u osób będących w wieku pomiędzy 20 i 40 rokiem życia zwykle taka wada raczej nie zmienia się bądź nieznacznie pogłębia. Niektórzy miewają jednakże świetny wzrok i to niezależnie od trybu życia.

reklama

Jak schudnąć?

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl